Stroomkanaal

Uit Wouda's Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het stroomkanaal naar het [ir. D.F. Woudagemaal]] is vrij kort en eigenlijk de verbinding tussen de Groote Brekken en het stoomgemaal.

IMG 1971 k.jpg

Omdat het stroomkanaal, waardoor het water wordt aangevoerd, op dit punt (Teroelster Kolk) in Friesland vrij kort kon zijn, is dat ook de medebepalende factor geweest om het gemaal hier te bouwen.
Een boezemgemaal van deze omvang op een andere plaats bouwen, zou onvermijdelijk betekenen, dat de aanvoerroute van water uit de boezem veel langer en dus duurder zou worden.

Het water, dat voor de aanleg van het stroomkanaal en de bouw van het stoomgemaal naar Lemmer liep (De Zijlroede) is eigenlijk tussen de Brekken en het gemaal gekanaliseerd.
De zijlroede takt nu af van het stroomkanaal en loopt door naar Lemmer. Door het stroomkanaal recht te trekken was men zeker van voldoende aanvoercapaciteit van water vanuit de Friese boezem naar het stoomgemaal.

Omgekeerd kan er via het stroomkanaal ook water vanuit het IJsselmeer de Friese boezem instromen.
Dit water wordt via de inlaatsluis ingelaten in perioden waarin sprake is van grote droogte zoals vaak in de maanden april, mei en juni.